flera tvalar200highTa hand om dig själv - det är du värd

Här hittar du äkta handgjorda tvålar och andra produkter tillverkade av noga utvalda vegetabiliska oljor och naturliga råvaror. 
Inga kemiska tillsatser eller tensider, bara ingredienser som är vänliga både mot huden och miljön.

Min specialité är att tillverka getmjölkstvål som vårdar och återfuktar huden på ett naturligt sätt.
Många med olika hudåkommor är det som har blivit hjälpta och besvärsfria.

Vad betyder INCI-namnet?

Det är inte lätt att ta reda på vad produkterna egentligen innehåller.

Det krävs mycket tid och tålamod för att söka information. Här har jag ställt samman en del, just nu 554, olika ingredienser som finns. För varje ny produkt jag kollat har nya ämnen dykt upp, listan skulle kunna bli oändlig. Många är de ämnen där man helt enkelt inte finner information om. De kan vara påhittade, felstavade eller så får man träff på namnet utan att få någon egentlig info vad det är.


namn verkan kommentar
Acacia senegal extract            Gummiakacia. Lindrande, viskositetsreglerande
Acetamide MEA Ger glans Vattenlösligt vårdande medel, förenligt med anjoniska och icke-anjoniska system i motsats till fyrtaliga surfactants, som bara är förenliga med katjoniska system.
Active Vitamine C Complex Neutraliserar klor helt och avlägsnar överflödiga mineraler
Aesculus Hippocastanum Hästkastanj. Skyddar och bygger upp
Akrylamid Används som förtjockningsmedel och stabilisator Akrylamid är giftigt och cancerframkallande.
Aleurites Moluccana seed (Kukui nut) oil  Naturens lindrande återfuktare. En lätt djupinträngande olja med naturligt UV-skydd som är rik på väsentliga fettsyror.
Algae                             Alger. Uppfriskande, uppfräschande, lugnande, dämpande, mycket fuktighetsbevarande. Sägs kunna förhindra att rynkor bildas.
Algal Polysaccharides Extrakt från röda alger från Hawaii, kända för sina fukt- och smörjgivande egenskaper.
Alkyl Benzoate C12-15               Bensoesyra. Uppmjukande
Allantoin Känd för sin förmåga att läka skador och köttsår och att stimulera tillväxten av frisk vävnad. Utvinns både från växter och djururin. Vattenlöslig kristall.
Prunus Amygdalus Dulcis Extract Sötmandelextrakt. Hudkonditionerande, slipande/bulkmedel, fuktighetsgivande
Almond Extract       Sötmandelextrakt. Hudkonditionerande, slipande/bulkmedel, fuktighetsgivande
Prunus Amygdalus Dulcis Oil Sötmandelolja. Uppmjukande, hudkonditionerande
Almond Oil      Sötmandelolja. Uppmjukande, hudkonditionerande
Aloe Barbadensis Aloe vera gel. Uppmjukande
Aloe vera gel  Aloe barabadensis gel. Uppmjukande
Alpha Hydroxy Acids      ”AHA-syra”. Fruktsyra.
Alpha Lipoic Acid      Lipoic-syra
Alpha-Isomethyl Ionone Syntetiskt doftämne. International Fragrance Association (IFRA) har bannlyst detta i parfymer och cologner. Ingår i EU:s lista med de 26 mest allergena doftämnena. Sedan 2005 måste dessa ämnen innehålldeklareras.
Aluminium Används i antiperspiranter. Det stänger hudens svettporer och förhindrar så att kroppen inte kan elimenera gifter via armhålan. Toxinerna försvinner inte utan tas upp av huden och lagras i kroppen. Aluminium kan ge hjärnskador som Alzheimers & demens.
Aluminium chlorhydrat Används i antiperspiranter. Är hudirriterande och finns i deodorant. 
Ammonium Lauryl Sulfate  Ytaktiv tensid. Ofta använd vid sura pH-värden. Ammoniumsaltet av laurylsulfate utvinns från naturliga kokosnötalkoholer och är en mild anjonisk surfactant
Amnotic fluid Vätska som omger fostret i livmodern.
Amodimethicone Silikon
AMP (Aminoethyl Propanol) En organisk pH- justerare som används för att maximera effekten av stylingprodukter.
Amphoteric Surfactants Egenskaperna beror på pH-värdet i systemet och de uppför sig både som anjoner och katjoner. Vissa av de finaste amfoteriska surfactanterna används i schampo-system konstruerade för torrt eller kemiskt behandlat hår tack vare deras mildhet och lätt vårdande egenskaper.
Amyl cinnamal Doftämne. Hudirriterande; hör till de 13 mest allergiframkallande doftämnena i Europa enligt EU:s vetenskapliga kommitté för konsumtionsvaror (SCCP)
Angelica                             Angelica archangelica L./ kvanne. Uppfriskande
Annatto Extract Näringsämne, vegetabilisk färg, framställs av ett tropiskt träd.
Annionic Surfactants  De här ytmedeln används främst som rengöringsmedel i relativt milda schampon för fett eller normalt till fett hår.
Anti-Pollution Complex Skyddar håret mot föroreningar och ozon.
Apple                          Malus domestica/ äpple.
Arachidyl proprionate En flytande fettsyra som finns i lever, hjärna och andra körtlar.
Arnica                            Arnica montana/ arnika. Uppfriskande, uppmjukande, antimikrobiell
Avocado oil                        Persea gratissima/ avocado olja. Uppmjukande
Balm mint    Mentha piperita/ mynta. Uppfriskande, rengörande, uppfräschande, deodorant, maskerande |
Basil                                       Ocimum basilicum/ basilika. Uppfriskande
Bay                                       Pimenta acris/ bayessens. Denatureringsmedel, uppmjukande.
Bay laurel Laurus nobilis/ lagerblad. Uppfräschande, maskerande
Beeswax                                        Cera alba/ bivax. Uppmjukande, emulgerande, filmbildande
Beet Extract Extrakt från nedersta delen av stammen på betor, används för sin röda färg.
Bentonite                               Vit, kollodial lera. Absorberande, viskositetsreglerande
Benzoic Acid   Bensoesyra. Konserverande.
Benzoin                                   Styrax benzoin
Benzophenone 3 och 4    UV-absorberande
Benzyl alcohol Konserveringsmedel Konserveringsmedel som är irreterande på hud och ögon.
Benzyl Salicylate Doftämne. Hudirriterande; hör till de 13 mest allergiframkallande doftämnena i Europa enligt EU:s vetenskapliga kommitté för konsumtionsvaror (SCCP)
Benzyl salicylate Doftämne. Doftämne. Hör till de 13 mest allergiframkallande doftämnena i Europa enligt EU:s vetenskapliga kommitté för konsumtionsvaror (SCCP).
Bergamot                                       Citrus Aurantium Bergamia. Lugnande, dämpande
Beta Carotene Finns i alla växter och i många djurvävnader. Beta Carotene extraheras som röda kristaller eller kristallint pulver och används som färgmedel i kosmetika. Används också i tillverkning av A-vitamin och som antioxidant.
Betain Rengörande och emulgeringsmedel. Betain hör till de vanligaste tensiderna i schampo, t. ex. barnschampo, men används inte ensamt. Det gör schampot fast och stabilt löddrande med små bubblor och har också antistatisk effekt. Ofta kombineras det med MIPA-laurylsulfat. Det används mycket i barnschampo och i blandningar för att mildra effekten av mer irriterande tensider. Kan dock ge allergiska reaktioner, som man tror beror på föroreningar (aminer) snarare än på betainet självt. Betain finns naturligt i små mängder i sockerbetor men tillverkas kemiskt ur kokosfett, palmolja etc. vars fettsyror isoleras och görs om till fasta fettalkoholer med hjälp av natriumhydroxid. Mineralolja (flytande paraffin) kan också vara utgångspunkt, men vegetabilisk eller animalisk fettråvara är vanligare. Bryts ner nästan helt. Godkänd av Svenska Naturskyddsföreningen som bra Miljöval som ytaktivt ämne
Bethentrimonium Methosulf   Från rapsolja. Antistatisk, ytaktivt, hårkonditionerande
BHA (butylerad hydroxainisol, butyldroxianol, E 320) Antioxidant som kan ingå med upp till 25% i kosmetika. Är cancerframkallande på djur.
BHT (butyhydroxitoluen) Antioxidant som hindrar härskning av fetter och oljor. Klassat som miljöfarligt.
Bilberry                                           Vaccinium myrtillus/ blåbär. Uppfriskande, uppfräschande, adstringerande
Biotin Ett naturligt förekommande H-vitamin. Vissa studier visar på dess positiva effekt på hårväxt när det tas invärtes.
Birch                                           Betula alba/ björk. Uppfriskande, adstringerande, lugnande, dämpande, rengörande
Bis-Diglyceryl Polyacyladipate-2 Syntetiska oleokemikalier Det är skillnad på glycerin. Det finns både Nativt glycerin som är en biprodukt vidtvåltillverkning samt Syntetiskt glycerin från råolja. Synonymer är Glycerol, glycerylalkohol, propantriol, oljesött, Scheeles sött, 1,2,3-propantriol.
BNPD (2-bromo-2nitropropane 1.3-diol) Konserveringsmedel Konserveringsmedel som kan binda nitrosaminer tillsammans med t ex trietanolamoin.
Borage Oil    Borago officinalis/ Gurkört olja. Uppmjukande
Borax Binder ihop fett och vatten. Tunnar ut huden, gör den spröd och torkar ut.
Boric Acid     Borsyra. Antimikrobiell. Milt antiseptisk. Används som konserveringsmedel.
Burdock                                      Arctium lappa/ kardborre. Lugnande, dämpande, antiseborreisk, hudkonditionerande, adstringerande, uppfriskande
Butylactate (butylactat;butyleanoat) Lösningsmedel Skadar nersystemet. Lösningsmedel i ordinära nagellack.
Butylene glycol  Organisk humectant som liknar propylene glycol. Propylene glycol; Bakteriedödande och svampdödande. Egentligen är detta ett vegetabiliskt glycerin mixat med alkohol, vilka båda är naturella. MEN oftast används en syntetisk petrokemisk mix (neurotoxid kemikalie som används i bromsvätska och kylarvätska; bromsar celltillväxten och ger lever- och njurskador) i kosmetika. Denna är känd för att ge allergiska reaktioner, nässelfeber och eksem. De förstärker den konserverande effekten om det används tillsammans med parabener.
Butylene Glycol Organisk humectant som liknar propylene glycol Propylene glycol; Bakteriedödande och svampdödande. Egentligen är detta ett vegetabiliskt glycerin mixat med alkohol, vilka båda är naturella. MEN oftast används en syntetisk petrokemisk mix (neurotoxid kemikalie som används i bromsvätska och kylarvätska; bromsar celltillväxten och ger lever- och njurskador) i kosmetika. Denna är känd för att ge allergiska reaktioner, nässelfeber och eksem. De förstärker den konserverande effekten om det används tillsammans med parabener.
Butylphenyl Methylpropianal Syntetiskt doftämne. Ingår i EU:s lista med de 26 mest allergena doftämnena. Sedan 2005 måste dessa ämnen innehålldeklareras.
Butylphenyl Methylpropional Syntetiskt doftämne. Ingår i EU:s lista med de 26 mest allergena doftämnena. Sedan 2005 måste dessa ämnen innehålldeklareras.
C12-13 Alkyl Lactate Lukthämmande, används ofta till deodoranter. Derivat från petrolium och mjölksyra x
CalciumPantothenate Vitamin B5
Calendula                                      Calendula officinalis L./ ringblomma. Uppmjukande
Callophyllum oil     Calycophyllum spruceanum. Uppmjukande
Calsium Sulfate
Camphor                                  Camphora/ kamfer. Denatureringsmedel, mjukgörande
Capryl Glycol   Från kokosnöt. Uppmjukande, fuktighetsbevarande
Caprylate Uppmjukare som utvinns ur caprylsyra. Vegetabilisk källa.
Caprylic Acid             Från kokosolja. Emulgerande
Caprylic Glycol                                 Från kokosnöt. Konserverande
Caprylic/Capric Triglycerid               Från kokosolja. Uppmjukande, lösningsmedel Många oleochemikalier, förestrade ingredienser och fettsyreestrar involverar användning av giftiga ingredienser såsom amylalkohol eller finkeloljor under tillverkningen. Syntetiska oleokemikalier
Caprylyl Alcohol Palmderivat
Caramel Används som färgmedel i kosmetika och som lindrande medel i lotioner. Produceras genom upphettning av socker eller glukos med tillsättning av små mängder alkali eller en spårmineralsyra under upphettning.
Carbomer Emulsionsstabiliserande, viskositetsreglerande, gelbildande Syntetiskt förtjockningsmedel, klassat som bl. a cancerframkallande och giftigt vid hudkontakt.
Carbopol                                       Carbomer
Carboxymethyl Chitosan                   Gelbildande
Carotene                                     Beta-carotene/ karotin. Hudkonditionerande.
Carrageenan Naturligt förtjockningsmedel.
Castor oil                                   Ricinus communis/ ricin olja. Uppmjukande,hudkonditionerande, fuktighetsgivande, utjämnande, lösningsmedel
Cationic Surfactants  De här ytmedlen har vanligtvis starka konditionerande egenskaper och används i konditionerare, fuktgivande behandlingar och inpackningar. Katjoner har ofta bakteriedödande egenskaper
Cedar                                           Cedrus atlantica/ atlasceder. Uppfriskande
Centella asiatica                                Sallatsspikblad. Utjämnande, lugnande, dämpande, rengörande, uppfriskande
Ceramide 3                                      Hår- och hudkonditionerande
Cereus Grandiflorus (Cactus) Flower extract Naturens värmesköld. Växtens naturliga sammansättning hjälper till att skydda håret mot intensiv hetta.
Ceteareth-20                                 Från kokosolja. Emulgerande, ytaktivt
Ceteareth-5 En mjukgörare och emulgator (se cetyl alcohol).
Cetearyl alcohol Från kokosolja. Uppmjukande, emulgerande, emulsionsstabiliserande Emulgeringsmedel och Återfettande medel i balsam som hjälper upp konsistensen och stabiliserar emulgeringen. Lätt nedbrytbart. Danska Miljøstyrelsen bedömer cetylstearylalkohols miljöfarlighet som liten.
Cetearyl Glucoside                       Från majs- o kokosolja. Emulgerande
Ceteth-2 En polyethylene glycol som utvinns ur cetyl alcohol. Vattenlöslig. Uppmjukande och vårdande medel.
Ceteth-20 Phosphate                       Derivat från cetyl alcohol. Emulgerande, ytaktivt
Cetrimonium Bromide  Ett vårdande och antiseptiskt medel, allmänt använt inom läkemedelsindustrin. På grund av att det är dyrt används det sällan inom kosmetiken. Ger glans.
Cetrimonium chloride Antistat- emulgerings- och konserveringsmedel. Kan irritera och skapa allergi / eksem. Liknar Cetrimonium Bromide, men är mera passande för vattensystem.
Cetyl alcohol Från kokosolja. Uppmjukande (EJ uttorkande). Stabiliserande medel i vårdande och fuktgivande behandlingar (emulsioner). Lätt nedbrytbart, anses inte miljöbelastande. Godkänt som Bra Miljöval av förtjockningsmedel. Lätt nedbrytbart, anses inte miljöbelastande. Godkänt som Bra Miljöval av förtjockningsmedel.
Cetyl Esters                                   Från kokosolja. Uppmjukande
Cetyldimonium ChIoride Används ofta som vårdande medel, förenligt med surfactanter, används ofta i schampon.
Chamomile                                 Chamomilla recutita/ kamomill. Uppmjukande
Chloroxylenol En kristallin vattenlöslig substans, som används som antiseptiskt medel, bakterie- och svampdödande medel. Genomtränger hud. Ingen känd giftighet hos människor när det utspätts till under 20%.
Cholecalciferol                             Vitamin D. Antioxidant.
Chondus Crispus                             Extrakt från karragenalger. Viskositetsreglerande.
CI 11680 Gult färgämne. Färgämnen som inte får ingå i sådant som används på eller nära slemhinnor, t. ex. ögon, mun, underliv
CI 12490 Rött färgämne.
CI 15985 Rött färgämne
CI 19140 Gult färgämne
CI 42090 Blått färgämne
CI 77891 Titanoxid. Vitt färgämne. Kan enligt en del studier vara cancerogent utvärtes.
Cinnamom leaf                        Cinnamomum cassia/ kanel. Munvårdande, maskerande, hårkonditionerande
Citric acid Citronsyra för att mjuka upp vattnet och öka tvätteffekten. Ger glans till håret
Citronellol Doftämne. Hudirriterande. Hör enligt undersökningar av EU:s vetenskapliga kommitté till de mest allergena doftämnena i Europa.
Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil Växtextrakter
Citrus pectin                            Pektin. Bindemedel, emulsionsstabiliserande, viskositetsreglerande
Clementine                             Citrus nobilis/ clementin. Hudkonditionerande
Clove                                   Eugenia caryophyllus/ kryddnejlika. Uppfriskande
Cocamide DEA Från kokosnöt fettsyra. Emulgerande, ytaktivt, skumförbättrande. Schampoförtjockningsmedel och lödderstabiliserare från kokosnötfettsyror. Hjälper också till att ta bort fet smuts. Ett problem med denna typ av ämnen är att de kan innehålla nitrosaminer som förorening (nitrosaminer är cancerframkallande). Kan också bilda nitrosaminer i förening med andra ämnen, antingen förekommande i produkten, på huden eller i samband med nedbrytning. FDA (USA) varnar för ev. cancerogenicitet vad gäller DEA-, MEA-, och TEA innehållande ämnen.
Cocamide MEA                          Fettsyra från kokosolja o glycerin. Emulgerande, skumförbättrande. Schampoförtjockningsmedel och lödderstabiliserare från kokosnötfettsyror. Hjälper också till att ta bort fet smuts. FDA (USA) varnar för ev. cancerogenicitet vad gäller DEA-, MEA-, och TEA innehållande ämnen.
Cocamidipropyl betaine Saltderivat. Ytaktivt, rengörande, skumförbättrande Tensid som i motsats till katjonaktiva tensider i allmänhet är milt. Det används mycket i barnschampo och i blandningar för att mildra effekten av mer irriterande tensider. Se Betain. Bryts ner nästan helt. Godkänd av Svenska Naturskyddsföreningen som bra Miljöval som ytaktivt ämne
Cocamidopropyl Betaine  Används som rengöringsmedel. Känd för sina milt vårdande egenskaper. Utvinns ur kokosnötfettsyror.
Cocamidopropyl Hydroxysultaine Syntetiska tensider
Coco Betaine (se Cocamidopropyl Betaine).
Coco-Glucoside Sulfosucci               Glukosderivat. Ytaktivt, skumbildande
Cocoa butter                              Theobroma cacao/ kakaosmör. Uppmjukande
Cocoaprylate/ caprate                       Kokosnötderivat. Uppmjukande.
Coconut oil                              Cocos nucifera/ kokosolja. Uppmjukande, lösningsmedel
Collagen Föryngrande enligt reklamen. Fakta: fuktighetsbevarande. Protein som utvinns ur bindväven på spädgrisar och kalvar eller aborterade foster.
Comfrey                                  Symphytum officinale/ äkta vallört. Hudkonditionerande, lugnande
Coneflower                                     Echinacea angustifolia/ purpurrudbeckia. Uppfriskande, lugnande, dämpande, hudkonditionerande, fuktighetsgivande
Corn                                          Zea mays/ majs. Bindemedel, uppmjukande, lugnande, dämpande
Cornflower                                      Centaurea cyanus/ blåklint. Fuktighetsgivande, hudkonditionerande, lugnande, dämpande
Coumarin Doftämne. Förbjudet i kosmetika i USA. Det har föreslagits att det ska förbjudas i EU som doftingrediens p.g.a. att det är fotoallergent men så har inte skett. En maxgräns har dock satts
Cranesbill                                       Geranium macultaum/ pricknäva. Uppfriskande
Crysanthemum                       Chrysanthemum sinense. Hudkonditionerande
Cucumber                             Cucumis sativus/ gurka. Uppmjukande
Cyclomethicone Silica(sand)-derivat. Antistatisk, uppmjukande, fuktighetsbevarande Silikoner kan bilda formaldhyd (Formaldehyd kan ge allergiska reaktioner, används som antiseptiskt och för att konservera. Svårnedbrytbart.
Cyclopentasiloxane                       Silikon. Uppmjukande, lösningsmedel Silikoner kan bilda formaldhyd (Formaldehyd kan ge allergiska reaktioner, används som antiseptiskt och för att konservera. Svårnedbrytbart.
D2                                         Vitamin D
Dandelion                                    Taraxacum officinale L./ maskrot. Lugnande, dämpande, hudkonditionerande
DEA – diethanolamin Lösningsmedel och rengörare. Kan bilda ett ämne som misstänks vara cancerogent. 
DEA Oleth-3 Phosphate Emulgator. Ger glans.
DEAOleth-10 Phosphate Emulgator En emulgator som utvinns ur oleic acid, en omättad fettsyra.
Decyl Glucoside sockertensid Sockertensid. Kokosfett omvandlas till fettalkohol som får reagera med glukos, druvsocker. Även mineraloljor kan vara råvara. Hör till gruppen nonjoniska tensider. Innehåller ofta betainer. Betainer är kemiskt manipulerat fett.
Decyl Glucoside                          Majsderivat. Ytaktivt, emulisionsstabiliserande
Deionized Water  Vatten renat genom dejoniseringsteknik
Diazolidinyl (Urea)                         Konserverande
Dicaprylyl Carbonate
Dicetyl Phosphate                          Fettsyraderivat. Emulgerande
Dicetyldimonium Chioride se Cetyldimonium ChIoride
Dihydroxyacetone                            Från socker. Reducerande, brun utan/med sol.
Dimethicone (Copolyol) Antiskumbildande, uppmjukande. Ger lyster och glans, kontrollerar krusigt hår och agerar som fuktspärr. Silikoner kan bilda formaldhyd (Formaldehyd kan ge allergiska reaktioner, används som antiseptiskt och för att konservera. Svårnedbrytbart. Misstänks vara en bioackumulator; samlas i växter och djur.
Dimethiconol Antiskumbildande, uppmjukande, fuktighetsgivande. Reparerar kluvna hårtoppar. Silikon - kan bilda formaldhyd (Formaldehyd kan ge allergiska reaktioner, används som antiseptiskt och för att konservera. Svårnedbrytbart.
Dimethyi Stearamine Vårdande och emulgerande medel.
Dimethyl Lauramine Isostearate Vårdande och emulgerande medel.
Diphenyl Silikoner kan bilda formaldhyd (Formaldehyd kan ge allergiska reaktioner, används som antiseptiskt och för att konservera. Svårnedbrytbart.
Disodium cocoamphodiacetate Emulgeringsmedel, ökar skumbildningen, mjukgörande
Disodium Cocamphodiprop              Kokosnötderivat. Ytaktivt, rengörande, hårkonditionerande
Disodium EDTA Saltderivat. Komplexbildare, viskositetsreglerande Komplexbildare, binder metalljoner och bevarar rätt konsistens. Kan öka mobiliteten av tungmetaller. Hälsofarligt. Svårnedbrytbar.
Disodium Laureth Sulfosuccinate Ytaktivt De kan vara förorenade av nitrosaminer, som är cancerframkallande. Tensider kan innebära allvarliga hälsorisker. De används i 90% av personlig vård produkter som skum. De används i biltvättar, i garagegolvs-rengöringsmedel och avfettningsmedel för motorer
Disododium phosphate Finner ingen info. Det enda jag hittar är Disodium phosphate som används i mat, supportar lever och galla, och i kortisonsalva
dl-Panthenol                          vitamin B5. Mjukgörande, fuktighetsgivande
DMDM hydantoin Konserveringsmedel. Formaldehyd-släppande medel, känt för att orsaka cancer. Kan orsaka hud blåsor, hudinflammation eller eksem, torrhet i hud och svåra andningsbesvär. När det absorberas i stora doser kan det orsaka cancer
Dog-rose flower extract                   Rosa canina/ stenros. Uppfriskande, adstringerande
Echinacea                               Echinacea purpurea/ röd rudbeckia. Hudkonditionerande, uppfriskande, fuktighetsgivande
EDTA (Ethylene Diarnine Tetra Acetic Acid) Bindemedel för neutralisering av spårämnen (som kalcium-, järn- och magnesium salter etc.) och andra avlagringar i håret, antioxidant. Komlexbildare, binder metalljoner och bevarar rätt konsistens. Svårnedbrytbar. kan frisätta giftiga metaller, bundna till bl a sediment
Elastine Från slaktade djurs bindväv.
Elderflower                                 Sambucus nigra/ fläder.  Uppfriskande, lugnande, dämpande, hudkonditionerande, uppfräschande
Emuoil Olja från slaktade emustrutsar.
Ester C                                    Kombinerad form av vitamin C. Antioxidant, hudkonditionerande
Ethoxydiglycol Trögflytningsminskande medel.
Ethyl acetate Lösningsmedel Skadar nervsystemet, lösningsmedel i nagellack.
Ethylcellulose ?
Ethyl Ester PVM/MA Copolymer  Fuktmotståndigt, icke-häftande polymer.
Ethylhexyl Dimethyl PABA                UV-filter
Ethylhexylglycerin Konserveringsmedel, ofta använt istället för parabener, utges för att vara en naturprodukt. Två studier har funnit ämnet irriterande även vid låg koncentration, människor med ömtålig hud kan utveckla kontaktexem. Ögonirriterande
Ethylhexyl Methoxycinnam                UV-filter
Ethylhexyl Palmitate                    Uppmjukande
Ethylparaben Konserverande Är hormonstörande = Uppfattas som ett hormon av kroppen. Kroppen kan reagera på det falska hormonet eller hindras ifrån att reagera när riktiga hormon produceras i kroppen.
Eucalyptus                              Eucalyptus globulus. Uppfriskande, deodorant, rengörande, antimikrobiell
Euxyl K400 Konserverande Konserveringsmedel. Allergiframkallande. Svårnedbrytbart.
Eyebright                                Euphrasia officinalis/ ögontröst. Uppfriskande, lugnande, dämpande, adstringerande, antimikrobiell, hudkonditionerande
Fennel                                    Foeniculum vulgare/ fänkål. Uppfriskande, uppmjukande, lugnande, dämpande, hudkonditionerande
Fenoxyetanol Konserverande Alkohol som inte har hittats i naturen. Använd som konserveringsmedel ensam eller blandad med t. ex. parabener. Kan ge kontaktallergi och kontakteksem.
Fenugreek                                 Trigonella foenum graecum/ bockhornsklöver. Hudkonditionerande
Fir Needles                                 Abies sibirica/ granbarr. Uppfriskande, maskerande
Flower extract                              Viola odorata/ luktviol. Uppfriskande
Formaldehyd Cancerogent och starkt irriterande. 
Ftalater Ingår ofta i produkter med alkohol, tros försämra fortplantningsförmågan och påverka fosterutvecklingen hos människor.
Gelatine Protein Protein som utvinns ur grissvål men också från klövar, mular och brosk.
Geraniol Doftämne. Doftämne. Hudirriterande och allergen. Hör till de 13 mest allergiframkallande doftämnena i Europa enligt EU:s vetenskapliga kommitté för konsumtionsvaror (SCCP)
Geranium                                  Näva. Uppfriskande
Ginger                                   Zingiber officinalis/ ingefära. Uppfriskande
Ginseng                                    Panax ginseng. Uppfriskande, hårkonditionerande, uppmjukande, hudskyddande
Glycerin / Glycerol Från vegetabilisk olja. Fuktighetsbevarande, lösningsmedel Glycerin – se Sodium Cloride
Glyceryl Caprylate                        Kokosnöt/-palm/glycerin-fettsyraderivat. Uppmjukande, emulgerande
Glyceryl Monostearate Ett uppmjukande, emulgerande medel från naturlig stearinsyra och glycerin.
Glyceryl Oleate Tensid, mjukgörande, emulgerande, Human irriterande - starka bevis. En eller flera studier på djur visar effekter på sinnesorgan vid måttliga doser. Misstänks vara ett miljögift. Starka bevis - Irriterande på hud, ögon och lungor.
Glyceryl Stearate (VE-fett) Uppmjukande, emulgerande Emulgeringsmedel och Glycerinestrar (glycerolestrar) är mycket vanliga som emulgeringsmedel och som hjälpande stabiliseringsmedel i lotioner och andra magra emulsioner. Alla är fuktighetsbevarande och lätt fettande. Godkänt av Svenska Naturskyddsföreningen som Bra Miljöval av emulgeringsmedel.
Glyceryl Stearate SE                         Från vegetabiliska oljor o. glycerin. Emulgerande
Glycine                                     Aminosyra från sojaolja. Antistatisk, buffrande, hud-/hårkonditioner.
Glycine Soja                                 Sojaolja. Antioxidant.
Glycol distearate Ger pärlemoglänsande
Glycol Stearate                               Uppmjukande, emulgerande, opaciferande, ytaktiv
Glycolic Acid                                 Används för att justera pH hos produkter och som ett exfolierande och fuktbevarande medel. Ättiksyra från socker-rör. Buffrande.
Goldenseal                               Hydrastis Canadensis/ kanadensisk gulrot. Hudkonditionerande, maskerande
Gotu kola                             Centella asiatica/ sallatspikblad. Utjämnande, lugnande, dämpande, rengörande, uppfriskande
Grape seed oil                             Vitis vinifera/ druvkärnolja. Hudkonditionerande
Grapefruit                                     Citrus grandis/ grapefrukt. Hudkonditionerande, adstringerande, uppfriskande
Green tea                                  Camellia sinensis/ grönt te.  Hudkonditionerande, adstringerande, uppfriskande
Guar gum                                   Cyamopsis tetragonalba/ guargummi. Antistatisk, filmbildande, viskositetsreglerande, hudkonditionerande
Guar hydroxypropyltrimonium chloride Guarkärnmjöl, gör håret lättare att kamma ut och motverkar statisk elektricitet och flygigt hår.
Hawtorn                                Crataegus monogyna/ hagtorn. Uppfriskande, adstringerande, lugnande, dämpande
Hexyl cinnamal Doftämne. Hudirriterande; hör till de 13 mest allergiframkallande doftämnena i Europa enligt EU:s vetenskapliga kommitté för konsumtionsvaror (SCCP)
Hexyl Laurate                             Uppmjukande, lösningsmedel, viskositetsreglerande
Hexylene Glycol                           Lösningsmedel, emulgerande, ytaktivt, hudkonditionerande
Hibiscus                                  Hibiscus rosa-sinensus/ hibiscus. Uppfriskande, hudkonditionerande
Homosalate                                 UV-filter, hudkonditionerande
Honey                                       Mel/ honung. Uppmjukande, fuktighetsbevarande, fuktighetsgivande
Honeysuckle                                 Lonicera caprifolium L./ kaprifol. Adstringerande, maskerande
Horehound                                   Marrubium vulgare L./ kransborre. Hudkonditionerande, lugnande, dämpande
Horsechestnut                          Aesculus hippocastanum/ hästkastanj. Uppfriskande, adstringerande
Horsetail                                         Equisetum arvense L./ åkerfräken. Uppmjukande, adstringerande, uppfriskande, lugnande, dämpande
Hyaluronic Acid                               Hyaluronsyra. Antistatisk, fuktighetsbevarande/-givande, hudkondition. Det mest effektiva fuktighetsgivande medel vetenskapen känner till idag. Det håller sin vikt i vatten 500 gånger. Denna imponerande humectant utvinns genom bakteriell jäsning.
Hydrated Silica                                 Kiselsyra (sandkomp.). Slipande, absorberande, klumpförebyggande
Hydrogenated Castor Oil Härdad Ricin-olja Stora mängder vegetabiliska oljor härdas årligen genom hydrogenering för att ge margarin. Kontakten med katalysatorytan kan ge upphov till en omlagring av cis- till trans-dubbelbindningar, så kallade transfetter. Hydrogenering används även inom den petrokemiska industrin.
Hydrogenated Palm Glycerides Härdad Palm-olja Kemiskt modifierad med hjälp av hydrogenering (härdning). Stora mängder vegetabiliska oljor härdas årligen genom hydrogenering.
Hydrolyzed soy proteins Stödjer och reparerar skadade hårpartier, jämnar till ytan och förhindrar ytterligare skador.
Hydrogenated wheat Stödjer och reparerar skadade hårpartier, jämnar till ytan och förhindrar ytterligare skador.
Hydrolyzed algin Besitter ett naturligt skydd mot föroreningar och toxiner under vatten och ger hår och hårbotten motsvarande skydd. Innehåller polysackarider som återfuktar och har mjukgörande egenskaper.
Hydroxyethel Cellulose Används som förtjockningsmedel i krämer och lotioner.
Hydrolyzed Collagen Collagen Hydrolysering = (spjälkning) eller jäsning av proteiner. Att ett protein är hydrolyserat betyder att det behandlats med enzymer eller blivit kemiskt behandlat och delats upp i kortare kedjor av aminosyror, för att lättare kunna tas upp av kroppen. Kollagen kan utvinnas från kalvars och smågrisars bindväv.
Hydrolyzed soy proteins Stödjer och reparerar skadade hårpartier, jämnar till ytan och förhindrar ytterligare skador.
Hydrolyzed Soybean Protein Hydrolyzed Protein  Enligt amerikanska FDA används det till att förhöja smak och innehåller monosodium glutamat.
HYDROLYZED WHEAT PROTEIN
Hydroxycitronellal Doftämne. Ingår i EU:s lista med de 26 mest allergena doftämnena. Sedan 2005 måste dessa ämnen innehålldeklareras.
Hydroxyethel Cellulo Används som förtjockningsmedel i krämer och lotioner.
Hydroxyethyl Cellulose                     Från växtfibrer. Bindemedel, filmbildande, stabiliserande, emulsionsstabiliserande, viskositetsreglerande
Hydroxypropyl Methylcellulose Används som förtjockningsmedel och för att ge produkter samma konsistens och form. Fibröst ämne som utvinns ur cellväggar i växter.
Hydroquinone Antioxidant, hudblekning, doftämne, hårfärgningsmedel Starkt hudirriterande, ögonirriterande, luftvägsirriterande, påverkar immunförsvaret och det finns bevis för att det är ett nervgift. Misstänkt cancerogent. vanlig del i ogräsmedel, används begränsat då det påverkar fiskar och djur.
Icelandic moss                                 Cetraria islandica/ islandslav. Uppmjukande, lugnande, dämpande, utjämnande, rengörande
Imidazolidinylurea Konserveringsmedel. Vanlig kontaktallergen.
INCI Internationell namnbeteckning på ingredienser i huvårdsprodukter och medeciner
Iron Oxide                                     Mineralderivat. Järnoxid. Färgämne.
Isobutane Naturligt förekommande gas.
Isodopropynyl Butylcarbama            Konserverande
Isopropanol  En organisk lösning i alkoholfamiljen. Används för att lösa harts/kåda och polymerer. Finns också i hårfärgningsmedel för att lösa upp oxidationsfärgerna.
Isopropyl Alcohol En organisk lösning i alkoholfamiljen. Används för att lösa harts/kåda och polymerer. Finns också i hårfärgningsmedel för att lösa upp oxidationsfärgerna.
Isopropyl Myristate                           Bindemedel, uppmjukande, lösningsmedel, hudkonditionerande
Isopropyl Palmitate                           Palmolje- eller cocosbaserad. Antistatisk, bindemedel, uppmjukande, lösningsmedel, hudkonditionerande.Aanvänds för att ge silkeslen hud och hår.
Isopropyl sterate Syntetiskt fett
Isopropylalkohol Framställs av krackningsgaser (propen) eller aceton. Utanför petrokemisk industri kan den också jäsas fram och göras av finkelolja. Den är en sekundär alkohol som i sin tur används för att tillverka aceton och olika estrar som isopropylmyristat. Råttor dör när de tvingas i 5 gram per kilo kroppsvikt. Dödlig dos för människa är ca 250 ml (ca 200 gram) men man kan förgiftas redan av 20 ml och inandning av ångorna har lett till koma. Läs mer på Shenet. Är irriterande och uttorkande på huden.
Isopryl mystrat Syntetiskt fett. Används i stället för vegetabiliska oljor. Kan reagera med triethanolaminer och bilda nya ämnen, vilka misstänks orsaka hälsoproblem. Absorberas av huden.
Isostearamidopropyl Morpholine Lactate Syntetiskt framställt - kemiskt manipulerade fettsyror. 
Ister (Lard, E471) Ingår i många emulgeringsmedel som finns i salvor. Kommer från djur.
Ivy                                     Hedra helix/ Murgröna. Uppfriskande, adstringerande, lugnande, dämpande, antimikrobiell, hudkonditionerande, klumpförebyggande
Jasmin                                    Jasminum officinale. Hudkonditionerande, fuktighetsgivande, lugnande, dämpande, maskerande,
Jojoba oil                                 Jojoba wax. Hudkonditionerande, uppmjukande, lugnande, dämpande, fuktighetsgivande. Oblekt och kemiskt oförändrad används den som smörjmedel och sebum emulgator.
Juniper                                   Juniperus communis/ enbär. Uppfriskande, deodorant, maskerande
Kaolin                                     Lera. Absorberande, klumpförebyggande, slipande, bulkmedel
Kathon cg (MCI/MI) Konserveringsmedel. Bekämpningsmedel klass 2. Används i ca 10-20% av all kosmetika. Finns 32 olika namn på Kathon. T ex Euxyl K100. Mycket allergiframkallande. Svårnedbrytbart.
Kokosamidopropylbetain Se Betain. Hör till de amfotära tensiderna. Läs mer på Shenet Bryts ner nästan helt. Godkänd av Svenska Naturskyddsföreningen som bra Miljöval som ytaktivt ämne
Kokum Butter                               Garcinia indica. Hudkonditionerande, uppmjukande
Lactamide MEA se Acetamide MEA
Lactic acid Buffrande, fuktighetsbevarande, hudkonditioner. Används i kosmetika för att justera syra/alkali balansen. Mjölksyra är en primär beståndsdel i hudens naturliga buffertsystem. Mjölksyra den vanligaste förekommande i naturen. Bildas också i kroppen. Kan framställas kemiskt eller genom jäsning av kolhydrater med mjölksyrebakterier. Kan orsaka rodnad, smärta, dimsyn och ögonskador. Lactic acid är en AHA-syra som reagerar med sol. Utsätt inte huden för sol direkt efter användandet.
Lactose Fuktighetsbevarande
Lactis Proteinum
Lady’s mantle                             Alchemilla monticola Opiz/ betesdaggkåpa. Hudkonditionerande, rengörande, adstringerande
Lanoline Fett som utvinns från ull.
Laureth 3 Används som uppmjuknings- och emulgeringsmedel. En polyethylene glycol från lauryl alcohol. Huvudalkoholen i kokosnötolja. Är modifierad för att få en "vattenälskande" karaktär.
Laureth 4 Emulgeringsmedel / Tensid. Antistatmedel Kan ge kosmetikaakne (pyttesmå utslag i ansiktet).
Laureth sulfate (MIPA-Laureth Sulfate) Emulgeringsmedel. Tensidblandningar med MIPA-laurylsulfat säljs under många skiftande handelsnamn, t. Ex Laureth sulfate
(INCI-namn: MIPA Laureth Sulfate and Cocoamidopropyl Betaine) Ensamt är laurylsulfat uttorkande på huden, men denna effekt kan mildras genom tillsats av cetylstearylalkohol. Alla varianter av laurylsulfat blandas lämpligen med mildare tensider, som sockertensid. Tvättande ämnet i många schampon (10- 25 %), ofta kombinerat med lite sockertensid. Brukar godkännas som Bra Miljöval.
Lauryl Glucoside Ytaktivt och rengöringsmedel gjorda av kokosolja. (Tillsätts bl.a i flytande tvål för att motverka SLS irriterande egenskaper)
Lavender                                 Lavandula angustifolia/ lavendel. Uppfriskande, uppfräschande, rengörande, deodorant, maskerande
Lecithin                                   Från sojaböna. Antistatisk, uppmjukande, emulgerande, hudkondition. / Ordet kommer från det grekiska ordet för äggula. Naturligt antioxidationsmedel. Uppmjuknings- och emulgeringsmedel använt i många olika sorters kosmetika. Äggulor består av 8-9% lecithin.
Lemon                                   Citrus limon/ citron. Uppfriskande
Lemon extract Derivat som neutraliserar ozonskador.
Lemon peel oil                             Citrus limonum/ citronolja. Uppfriskande, maskerande
Lemon verbena oil                        Lippia citriodora/ citronverbenolja. Uppfriskande
Lemonbalm                                Melissa officinalis/ citronmeliss. Uppfriskande, lugnande, dämpande
Lemongrass                               Cymbopogon schoenanthus/ citrongräs. Lugnande, dämpande
Lichen                                   Usnea barbata/ skägglav. Deodorant
Licorice                               Glycyrrhiza glabra/ lakritsrot. Lugnande, dämpande, utjämnande, uppmjukande, fuktighetsgivande
Lily                                 Lilium/ lilja. Hudkonditionerande
Lime                                  Citrus aurantifolia. Hudkonditionerande, hårkonditionerande, uppfriskande, rengörande
Limonene Doftämne. Ingår i EU:s lista med de 26 mest allergena doftämnena. Sedan 2005 måste dessa ämnen innehålldeklareras.
Linalool Doftämne. Ingår i EU:s lista med de 26 mest allergena doftämnena. Sedan 2005 måste dessa ämnen innehålldeklareras.
Linden                                   Tilia cordata/ lind. Utjämnande, lugnande, dämpande, uppfräschande, hudskyddande
Lineloamido Propyl Ethydimonium Ethosulfate Hårvårdande och antistatiskt medel.
Linoleic Acid                             Linolsyra. Antistatisk, uppmjukande, ytaktiv, rengörande, hud-hårkonditionerande. Fleromättad fettsyra.
Lipids (Lipider) Fett och fettsubstanser från djur eller växter.
Lipotensid xTensidblandningar med MIPA-laurylsulfat säljs under många skiftande handelsnamn, t. Ex Laureth sulfate
(INCI-namn: MIPA Laureth Sulfate and Cocoamidopropyl Betaine)
Tensidblandning ur kemiskt manipulerat fett. Används för rengöring. Lipotensid (INCI-namn: Laureth-4 and MIPA Laureth Sulfate and Cocoamide DEA)
Macadamia nut                           Macadamia ternifolia/ makadami. Uppmjukande, hudkonditionerande
Magnesium Aluminium Silicate        Kiselsyra (mineral). Absorberande, opacifierande, klumpförebyggande
Magnesium Ascorbyl Phosphate       Askorbinsyra. Vitamin C. Antioxiderande
Magnesium Carbonate Hydroxide
Magnesium Citrate  Magnesiumsalt från citronsyra.
Magnesium Stearate En eller flera studier på djur visar endokrina systemet störningar vid höga doser. En eller flera studier på djur visar leverpåverkan vid höga doser. Säkerhet bedömning grundade sig på liknande kemikalie.
Magnesium Sulfate Epsom Salt. Viskositetsreglerande, bulkmedel, hårkonditionerande En eller flera studier på djur visar bred systemiska effekter vid mycket låga doser. En eller flera studier på djur visar att hjärnan och nervsystemet påverkas av måttliga doser. En eller flera studier på djur visar reproduktiva effekter vid höga doser. En eller flera in vitro-tester som inte är däggdjur celler visar positiva mutation resultat. En eller flera studier på djur visar biokemiska förändringar vid höga doser
Malic Acid                                   Fruktderivat. Naturlig pH-balanserare (buffrande)
Mandarin orange peel oil                  Citrus nobilis/ mandarinolja. Hudkonditionerande
Mango                                 Mangifera indica. Hudkonditionerande
Marigold                            Calendula officinalis/ ringblomma. Uppmjukande
Marshmallow                        Althea officinalis/ läkemalva. Uppmjukande
Matricaria flower extract                    Chamomilla recutita/ kamomill. Uppmjukande
Meadowfoam                         Limnanthes alba. Uppmjukande, deodorant
Melanin                                 Från aloe vera. Hudskyddande.
Methacrylol Ethyl Methacrylates Copolymer  Ett fixativ som är vattenlösligt om det tvättas bort inom 48 timmar efter applikation. Används för att ge stadga och högglans i hårspray.
Methicone Silikoner kan bilda formaldhyd (Formaldehyd kan ge allergiska reaktioner, används som antiseptiskt och för att konservera. Svårnedbrytbart.
Methylchloroisothiazolinone Ett konserveringsmedel i schampo som ersätter formaldehyd. Konserveringsmedel som är registrerat som bekämpningsmedel klass 2. Mycket irriterande för både hud och slemhinnor. Orsakar bl a blåsor, varbölder, klåda, utslag och svullnader i huden. Det misstänks vara en av de vanligaste orsakerna bakom allergiska reaktioner på kosmetika. Mycket giftigt för vattenlevande organismer och inte helt nedbrytbart.
Methylisothiazolinone Används tillsammans med Methylchloroisthiazolinone som ett konserveringsmedel för att ersätta formaldehyd. Konserveringsmedel som är registrerat som bekämpningsmedel klass 2. Orsakar bl a blåsor, varbölder, klåda, utslag och svullnader i huden. Mycket giftigt för vattenlevande organismer och inte helt nedbrytbart.
Methylparaben Konserverande Godkänt för användning i mat. Det är effektivt mot en lång rad bakterier och svampar. Rekommenderad koncentration i kosmetika är 0,2-0,3 % . Är hormonstörande = Uppfattas som ett hormon av kroppen. Kroppen kan reagera på det falska hormonet eller hindras ifrån att reagera när riktiga hormon produceras i kroppen.
Metyldibromoglutaronitril (MDBGN) Konserveringsmedel som är starkt allergiframkallande, som t ex rodnad, klåda och blåsor.
Mica Mineral. Pärlemofärgämne
Milk thistle                            Sonchus oleraceus L. / mjöktistel. Hudkonditionerande
Mineralolja Går ofta under namnen E 905, Mineral Oil, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Vaselin, Vaselin Oil, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffin, Paraffinum Paraffinum Liquidum, Paraffin Oil, Liquid paraffin. Paraffin (paraffinum liquidum). Utvinns av bergolja ur vilken sedan utvinns bensin, eldningsolja, fotogen, asfalt, läkemedel, olika gaser som vidare används för framställning av plaster m.m. Dessa gör huden tillfälligt mjuk och len men gör att huden torkar ut i långa loppet och ett beroende uppstår. Mineralolja har i flera studier visat sig orsaka bl.a ledgångsreumatism. 
Minkoil Fett som tas tillvara när minkar flås.
Mipa Laureth Sulfate (Laureth Sulfate) Ensamt är laurylsulfat uttorkande på huden, men denna effekt kan mildras genom tillsats av cetylstearylalkohol. Alla varianter av laurylsulfat blandas lämpligen med mildare tensider, som sockertensid. Tvättande ämnet i många schampon (10- 25 %), ofta kombinerat med lite sockertensid. Brukar godkännas som Bra Miljöval.
Myristalkonium Chioride  Utvinns ur fettsyror. Har antistatisk och fuktgivande egenskaper.
Natriumbensoat, Sodium benzoat Saltet av bensoesyra. Kan utvinnas ur narurliga råvaror men framställs normalt på syntetisk väg.
Natriumlaurylsulfat Kraftigt avfettande, löddrar bra, mycket vanligt i rengöringsmedel. Flytande tvål: upp till 50 % Giftigt för fisk.
Natriumbikarbonat • Flytande tvål: upp till 50 %
Neroli                             Citrus aurantium amara/ pomeransträd. Uppfräschande
Nettle                              Urtica dioica L/ brännässla. Hårkonditionerande, mot mjäll, uppfriskande, adstringerande, lugnande, dämpande
Niacinamide Milt stimulerande medel för hårbotten, med B-vitamin. Används också som samverkande medel.
Nonionic Surfactants Dess egenskaper varierar, från väldigt starka rengörare (finns ofta i handeln förekommande schampon och i mattrengöringsmedel) till coating och fiberuppmjukningsmedel i balsam och rinser.
Nonoxynol12  Används som ett nonjoniskt ytaktivt och avstötande medel.
O-Cresol Vita till rödaktiga kristaller som används till färgproduktion.
Oakmossextract                                              Evernia prunastri/ ekmossa (slånlav). Hudkonditionerande
Oat                                        Avena sativa/ havre. Uppmjukande, slipande
Oat Beta Glucan                           Från havrefibrer. Filmbildande, viskositetsreglerande
Octinoxate                                Octylmetoxicinnamat. Ethylhexyl methoxycinnamate. UV-filter/absorb.
Octyl Methoxycinnamate  Ett solskyddsmedel som blockerar UV-B strålar. Utvinns ur cinnamic acid.
Octyl octonate syntetiskt fett.
Octylacrylamide Acrylate Butylaminoethyl Methacrylate Copylymer Ett fixativ som är vattenlösligt om det tvättas bort inom 48 timmar efter applikation. Används för att ge stadga och högglans i hårspray.
Octylacrylamide Butylaminoethyl Methacrylate Copolymer  Ett fixativ som är vattenlösligt om det tvättas bort inom 48 timmar efter applikation. Används för att ge stadga och högglans i hårspray.
Octylsalate                              Octyl Salicylate. Ethylhexyl salicylate. UV-filter/-absorberande
Oleth 20 Organisk parfymstabiliserare som utvinns ur omättade fettsyror.
Oleyl Erucate Hud-conditioning,konsistensgivare. Utvinns ur raps och ricinolja.
Olive oil                                 Olea europaea/ olivolja. Uppmjukande, lösningsmedel
Olive Oil PEG
Orange                               Citrus aurantium dulcis / apelsin. Hudkonditionerande
Orange blossom                       Citrus aurantium amara flower/ pomeransblomma. Uppfriskande
Orange Peel Extract Extrakt från gröna apelsiner rikt på naturliga beståndsdelar. Används för att ge färg.
Orchid                                  Orchidacea/ orchidée. Lugnande, dämpande
Oxbile Oxgalla
Oxybensone                            Oxibenson. Benzophenone-3. UV-absorberande/-filter
PABA – Para Amino Benzoic Acid, Padimate UV-filter Solskydd. Kan skapa hudirritationer. 
Palm Acid Biprodukt vid palmoljeframställning. Används för att dryga ut oljemängden och göra tvålen billigare.
Palm Kemelamide DEA och MEA  En blandning av etanolamider från fettsyror som utvinns ur palmkärneolja. Används som vårdande medel och som förtjockningsmedel i schampo.
Palm kernel Acid Biprodukt vid palmoljeframställning. Används för att dryga ut oljemängden och göra tvålen billigare.
Palmarosa oil                           Cymbopogon martini/ palmarosagräs olja. Lugnande, dämpande
Panthenol                              Vitamin B5. Antistatisk, hår- och hudkonditionerande
Panthenyl Hydroxypropyl S               Vitamin B5. Antistatisk, hårkonditionerande
Parabener Grupp av konserveringsmedel som i studier har visat sig kunna vara hormonpåverkande. Går under namnen buthylparaben, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, bensylparaben. Finns i nästan allting, från tvål, hudkräm, shampo, hårvax, smink! 
Passion fruit                              Passiflora edulis/ passionsfrukt. Hudkonditionerande
Patchouli oil                              Pogostemon cablin/ patchouliolja. Maskerande
Peach                                   Prunus persica/ persika. Slipande, bulkmedel, hudkonditionerande, fuktighetsgivande
PEG-2 stearate Emulgeringsmedel Emulgeringsmedel. Restriktioner finns för användning i kosmetika. Ej säkert för skadad hud. Misstänks vara giftigt för miljön.
PEG-10 Etoxylerad solrosolja. PEG står för PolyEthyleneglycol. Kemiskt manipulerat fett
PEG-100                                 Kokosnötderivat. Fuktighetsbevarande, uppmjukande
PEG-100 Stearate                          Ytaktivt
PEG-12                                   Från palmolja. Fuktighetsbevarande, lösningsmedel
PEG-120 methyl glucose dioleate Används för att binda "ihop" schampot. Är en mycket ifrågasatt ingrediens, kan orsaka dermatitis (hudsjukdom med klåda, utslag och blåsor) . som kan vara hormonstörande och cancerframkallande. Cancerframkallande därför att det vid nedbrytning kan släppa små mängder av formaldehyd. Det används har som fuktbindare och mjukgörare. PEG framställs syntetiskt av propangas. kemiskt manipulerat fett
PEG-45M Polyethylenglykol. Emulgeringsmedel och mjukgörare som kan vara hormonstörande och cancerframkallande. Cancerframkallande därför att det vid nedbrytning kan släppa små mängder av formaldehyd. PEG framställs syntetiskt av propangas. kemiskt manipulerat fett
PEG-7 glyceryl cocoate Kokosnötderivat. Emulgerande, ytaktivt Emulgeringsmedel och mjukgörare. som kan vara hormonstörande och cancerframkallande. Cancerframkallande därför att det vid nedbrytning kan släppa små mängder av formaldehyd. PEG framställs syntetiskt av propangas. kemiskt manipulerat fett
Peg's Polyethylenglykol. Emulgeringsmedel och mjukgörare som kan vara hormonstörande och cancerframkallande. Cancerframkallande därför att det vid nedbrytning kan släppa små mängder av formaldehyd. PEG framställs syntetiskt av propangas.  Var även uppmärksam om det står PPG, vilket är en närbesläktad syntetisk tillsats kemiskt manipulerat fett
Pentacrythritol Tetra Caprate Uppmjukare som utvinns ur caprylsyra. Vegetabilisk källa.
Pentasodium pentetate Avhärdare och komplexbildare- gör vattnet mjukt, stabiliserar konsistens The Cosmetic Database rankar ämnet som lågrisk men bör ej användas på skadad hud eller spädbarn.
Peppermint                               Mentha arvensis/ pepparmynta. Uppfräschande, maskerande
Phenoxyethanol                          Kokosoljederivat. Konserverande Produkter får inte innehålla mer än 1% av ämnet ( till människor)
Phenyl Trimethicone  Vattenmotståndigt silikon, tillför glans och smidighet.
Phospholipids EFA                        Från sojalecitin/ essentiell fettsyra. (Hårutredare)Hudkonditionerande.
Phytantriol Växtbaserad mjukgörare som innehåller fuktbevarande egenskaper, skyddar håret och ger det glans.
Phytic Acid  Ett derivat från ris. En extremt effektiv kelerande beståndsdel som tar bort överflödiga mineraler och metaller som orsakar missfärgning och skador. Tester visar att Phytic Acid är mildare men ändå mer effektiv än syntetisk EDTA.
Piroctone olamine Mot mjäll
Placenta extrakt Moderkaka, efterbörd från slaktade djur. Föryngrande enligt reklamen. Kommer från djur eller människa.
Polyakrylamid Förtjockningsmedel Tillverkas av bla. Akrylamid som är cancerframkallande och giftigt - Hallandsåsen
Polyglycerol Isostearte                     Vegetabilsk oljaderivat. Emulgerande
Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate
Polyglyceryl-3 Diisostearate
Polyglyceryl-3 polyricinoleate
POLYGLYCERYL-3-PALMITATE
Polypeptides Från slakthusavfall
Polyquarternium Finns flera olika. Används som mjukgörare, vissa är filmbildande medan andra absorberas till en viss del.
Polyquaternium-11 Cellulosa polymer. Antistatisk, filmbildande. Ett fixativ med antibakteriella egenskaper. Tillför stadga och glans till stylingprodukter. Kvartärt ammoniumsalt. Tillhör gruppen kvartära ammonium föreningar. Det finns ända upp till 47 olika kvarternium, vilka är olika kopolymer av t ex akrylamid. Kopolymerisering är en kemisk process.
Polysorbate Finns flera olika. Används som emulgeringsmedel och antistatmedel. Kan innehålla rester av lösningsmedel. (E 432 - E 436)
Polysorbate 20  En trögflytande, oljig vattenlöslig vätska använd för att stabilisera parfymer i vattenbaserade preparat (t.ex. Schampo). Emulgerande, ytaktivt Från kokosnötsolja. Nonjoniska tensider rengör bra men löddrar dåligt. Däremot stabiliserar de skum bra och används därför i rengöringsmedel för att understödja och förtjocka mer rengörande anjoniska tensider. Det kan finnas rester av Etylenoxid som är mycket cancerframkallande
Polysorbate 60                              Emulgerande, ytaktivt
Polysorbate 80 En trögflytande vätska som används för att emulgera oljor. Ytaktivt Sorbitolderivat
Polyvinylpyrrolidon/PVP (även om det är en 60 år gammal uppfinning betyder det inte att den är ogiftig, se bara på amalgam och andra miljögifter) Här kan du läsa lite fakta: Material Safety Data Sheet
Pomegranate                                Punica granatum/ granatäpple.  Adstringerande, uppfriskande
Potassium Alum                            Naturligt mineralsalt. Kalialun. Antiperspirant.
Potassium Myristate                        Emulgerande, ytaktivt
Potassium Sorbate Ett milt konserveringsmedel för mat som finns i ost, vin etc.
PPG 2 Isodeceth 12 En organisk upplösare av parfymerade oljor och emulgator.
PPG-12 Propylenglykol. Emulgeringsmedel och utfyllnad, har använts som mjällmedel - svampdödande.
Pregnenolone
Pristane Ett mättat kolväte som finns i naturliga oljor.
Propane  Ett naturligt drivmedel.
Propolis                                Antiseborrisk, fuktighetsbevarande, utjämnare
Propyl Paraben Ett konserveringsmedel för mat (se Methyl Paraben). Förväxlas ofta med paraffin.
Propylene glycol Fuktighetsbevarande, lösningsmedel, hudkonditionerande, viskositetsreglerande. Bakteriedödande och svampdödande. Egentligen är detta ett vegetabiliskt glycerin mixat med alkohol, vilka båda är naturella. MEN oftast används en syntetisk petrokemisk mix (neurotoxid kemikalie som används i bromsvätska och kylarvätska; bromsar celltillväxten och ger lever- och njurskador) i kosmetika. Denna är känd för att ge allergiska reaktioner, nässelfeber och eksem. De förstärker den konserverande effekten om det används tillsammans med parabener.
Propylene Glycol Dicocoate En blandning av propylene glycol estrar från kokosnötfettsyror. Hjälper till att ta bort oönskade restpartiklar från håret.
Propylparaben Konserverande är hormonstörande = Uppfattas som ett hormon av kroppen. Kroppen kan reagera på det falska hormonet eller hindras ifrån att reagera när riktiga hormon produceras i kroppen.
PVM/MA Copolymer Ett vattenlösligt fixativ som används i hårspray och stylingprodukter.
PVP Eicosene Copolymer                 Antistatisk, bindemedel, emulsionsstabiliserande, filmbildande
PVP Hexadecane Copolymer             Antistatisk, bindemedel, emulsionsstabiliserande, filmbildande
PVP/V A Copolymer  Ett vattenlösligt fixativ som används i hårspray.
Pyroxidine HCL  B6-vitamin som används som konsistensgivare.
Pärlglans  Framställning: Fjäll från löja skrapas av, tvättas med ammoniak och blandas i ett gelatingelé. 30-40 fiskar ger 1 gram färdig gelémassa.
Quaternium 15 Ett vattenlösligt antimikrobiskt medel som är aktivt mot bakterier.
Red clover                       Trifolium pratense L/ rödklöver. Adstringerande
Red Raspberry                   Rubus idaeus L./ hallon. Utjämnande, keratolytisk, adstringerande, uppfriskande
Retinyl Palmitate                  Vitamin A. Hudkonditionerande
Rhubarb                          Rheum palmatum/ rabarber. Hudkonditionerande, adstringerande, uppfriskande
RNA / DNA Från slakthusavfall
Rose                               Rosa/ ros. Uppfriskande
Rose petal                              Rosa/ kronblad från ros. Uppfriskande
Rose-hip                                Rosa canina/ nyponbuske. Uppfriskande, adstringerande
Rosemary                                Rosemarinus officinalis/ rosmarin. Uppfriskande, uppfräschande, antimikrobiell
Saccharomyces Ferment                   Vegetabilskt enzym. Jästextrakt. Hudkonditionerande    
Saccharum Officinarum                    Sockerrörextrakt. Hudkonditionerande
Safflower seed oil                       Carthamus tinctorius/ tistelolja. Uppmjukande
Sage                                   Salvia officinalis/ salvia. Hudkonditionerande
Salicylic acid Ett bredspektrum antibakteriellt och svampdödande medel. Används utvärtes som ett antimikrobiskt/anti-akne medel och i mjällschampo som aktivt medel. Finns i många växter, framför allt i björkbark och vintergröna växter (i handeln förekommande källor är syntetiska). Salicylsyra. Konserverande, surgörande och hudupplösande medel för hårbottnen. Bredspektrum antibakteriellt och svampdödande
Saponified olive oil                       Olea europaea/ olivolja, förtvålad. Uppmjukande, lösningsmedel
SD 40 Alcohol Ofta katalogiserad som SDA40. Tillhör alkoholfamiljen och är den enda drickbara alkoholen som är reducerad med beska medel för att göra den olämplig för konsumtion av människor. Används främst i hårsprayer som lösningsmedel för kåda/harts.
SD Alcohol40B  Samma som SD 40 Alcohol med olika denatureringsmedel.
Sesame oil                                Sesamum indicum/ sesam olja. Uppmjukande, hårkonditionerande, hudkonditionerande
Sharkliver oil A-vitaminrik olja från hajlever.
Shea Butter  Naturligt fett från Karite trädets frukt. Används som ersättare för lanolin. Hudkonditionerande, uppmjukande
Silicone Silikon. Antistatisk, hårkonditionerande. Silikoner kan bilda formaldhyd som kan ge allergiska reaktioner, används även som antiseptikum och för att konservera. Svårnedbrytbart.
Silk protein Utvinns av silke som tillverkats av silkeslarver som kokas levande.
Skullcap                                  Scutellaria galericulata / frossört. Lugnande, dämpande
Slippery elm                                  Ulmus fulva/ rödalm.  Fuktighetsgivande
SLS (Natrium / Sodium Laureth Sulfat eller Natrium / Sodium Lauryl Sulfat) Starkt uttorkande och löddrande ämne som är vanlig i de flesta konventionella schampon, tvål och balsam. Ofta en biprodukt från petroindustrin.
Sockertensid Effektivt rengörande men ändå hudvänligt - används i tensidblandningar för att mildra dem.  Bryts ner helt. Brukar godkännas som Bra Miljöval.
Sodium benzoate Natriumbensoat, konserveringsmedel E211
Sodium Bicarbonate                         Bikarbonat. Slipande, munvårdande, buffrande, deodorant
Sodium borate Borax. Buffrande Binder ihop fett och vatten. Tunnar ut huden, gör den spröd och torkar ut.
Sodium C12-13 Pareth sulfate (B) Är en sk surfactant / ytaktivt ämne, ger skum. Ett syntetiskt ämne som härrör från petroleum och etylenoxid. (etylenoxid räknas som mycket giftiga och har även använts som en del av nervgas i andra världskriget, men det är oklart om det skulle motivera någon oro när det används i denna ingrediens.)
Sodium Cetyl Sulfate Utvinns ur mättad fet alkohol. Vattenlöslig.
Sodium Chloride Natriumklorid (salt). Viskositetsreglerande, bulkmedel Används för att separera bort glycerolet i tvål som sedan används i bl.a skönhets- och läkemedel. En del av detta tillsätts sedan tillbaka till tvålen.
Sodium citrate Enda skillnaden är att den är gjord på cocosolja istället för palmolja. Om man är allergisk för SLS så kan man vara allergisk för SCS.
Sodium Cloride Salt. Används för att separera bort glycerolet som sedan används i bl.a skönhets- och läkemedel. En del av detta tillsätts sedan tillbaka till tvålen.
Sodium Coco-Sulfate (samma kemikalie som Sodium Lauryl Sulfate) har samma CAS-nr 151-21-3 Syntetiska tensider
Sodium Cocoate                             Kokos-/natriumsalt. Emulgerande, ytaktivt, rengörande
Sodium Dehydroacetate Organiskt salt. Konserverande Klassificerade som giftiga eller skadliga. En eller flera tester på däggdjursceller visar positiva mutationresultat. En eller flera studier på djur visar störningar på endokrina systemet vid höga doser. En eller flera studier på djur visar reproduktiva effekter vid höga doser. En eller flera studier på djur visar förändringar på hjärnan och nervsystemet system vid höga doser.
SODIUM HYALURONSYRAATE (Hyaluronsyra)
Sodium hydroxide Buffrande, denatureringsmedel Kaustiksoda/lut för att reglera pH-värdet i schampo.
Sodium Hydroxymethylglycinate       Glycinederivat. Konserverande, hår- och hudkonditionerande
Sodium Lactate Fuktighetsbevarande medel som gör tvålen hårdare och snabbar i stelningsprocessen. Svagt misstänkt cancerframkallande
Sodium Laureth Sulfate                 Från kokosolja. Ytaktivt, rengörande, skumbildare. Är mycket mildare än sodium lauryl sulfate. Rekommenderas för användning tillsammans med andra surfactanter. En blandning av bara 2 % kan orsaka irritation, inflammation och öka andra former av immunaktiva händelser i huden. Vissa schampon kan innehålla mer än 50 % SLS. SLS kan höja ensymnivån i huden vilket kan leda till rodnad och uppsvullnad. Det kan också leda till uttorkning, skrovlighet och även till att huden flagar. Är mycket mildare än sodium lauryl sulfate. Rekommenderas för användning tillsammans med andra surfactanter.
Sodium Laureth Sulfate (A) SLES Ett billigt ämne som effektivt löser fett. Dessutom löddrar det mycket bra. Torkar ut huden och skadar hudens naturliga barriär av skyddande bakterier.
Sodium Laureth sulfate (B) Tensid, rengörande ingrediens i tvål och schampo. Torkar ut huden och skadar hudens naturliga barriär av skyddande bakterier.
Sodium Lauroyl Sarcosinat              Kokosoljederivat. Antistatisk, ytaktivt, viskositetsreglerande, emulgerande, skumbildare, hår- och hudkonditionernade
Sodium Lauryl Sulfate                     Kokosoljederivat. Denatureringsmedel, emulgerande, ytaktivt, skumbildare En blandning av bara 2 % kan orsaka irritation, inflammation och öka andra former av immunaktiva händelser i huden. Vissa schampon kan innehålla mer än 50 % SLS. SLS kan höja ensymnivån i huden vilket kan leda till rodnad och uppsvullnad. Det kan också leda till uttorkning, skrovlighet och även till att huden flagar.
Sodium Myristate                        Från vegetabilsk olja. Emulgerande, ytaktivt, rengörande
Sodium Myristoyl Sarcosinate  Mycket mild amfoterisk surfactant. Mycket mild och bara rengöringsmedel, med lätt vårdande egenskaper.
Sodium Palm Kernelate Förtvålad palmkärnolja
Sodium Palmate                          Palmolje-/natriumsalt. Emulgerande, ytaktivt, viskositetsreglerande, rengörande Förtvålad palmolja
Sodium PCA                              Natrium PCA. Antistaisk, fuktighetsbevarande, hudkonditionerande, En mycket kraftig humectant (fuktiggörande medel).
Sodium Stearate                          Emulgerande, ytaktivt, viskositetsreglerande, rengörande
Sodium Stearoyl Lactylate Natriumstearoyllaktylat
Sodium Tallowate Förtvålad fett från ko eller får
Sodium Thiosulfate  Ett oorganiskt salt, väldigt reaktivt. Används för att neutralisera klor (-gas) och andra halogener.
Sodium Xylene Sulfonate Tensid. Natriumsalt (tvål) av svavelsyra. Ytaktiva ämnen, men de brukar tillsättas för göra en blandning tjockare som ex schampo, och för att hålla vissa andra ämnen i lösningen. Detta Gör produkten klar.
Sorbic Acid                               Sorbinsyra. Konserverande
Sorbitan Oleate                          Emulgerande
Sorbitan Palmitate En eller flera studier på djur visar effekter på sinnesorgan vid måttliga doser. En eller flera studier på djur visar hudirritation vid låga doser.
Sorbitan Stearate                          Emulgerande
Sorbitol                                    Fuktighetsbevarande, mjukgörande, hudkonditionerande. Har liknande egenskaper som glycerin, men är mer förenlig med håret.
Sorbitol E420
Soyabeen oil                                  Glycine soja/ sojaolja. Uppmjukande, hudkonditionerande
Spanish rosemary                               Rosemarinus officinalis / rosmarin. Uppfriskande, uppfräschande, antimikrobiell
Spearmint                                    Mentha viridis. Munvårdande, maskerande
Spermaceti Utvinns som vax från kaskelotvalens huvud.
Squalene                                      Från olivolja. Antistatisk, uppmjukande, återfettande, hårkonditionerande
Star fruit extract Exotisk asiatisk frukt som är känd för sina glansförhöjande egenskaper. Fruktens surhet får hårets yta att dra ihop sig, vilket ger en kraftfull ytglans.
Stearal Konium Chloride Katjonisk surfactant som har stor betydelse för hårets keratin protein. Minskar statisk elektricitet genom att neutralisera elektrisk laddning i håret. Bra vårdande medel. Ammoniumklorid. Konserverande, antistatisk, ytaktiv Är lättnedbrytbara men mycket giftiga för vattenlevande organismer.
Stearamidopropyl dimethyalamine  Ett vattenlösligt derivat av stearinsyra. Äger unika egenskaper för att stänga hårhinnor över en stor räckvidd av pH.
Steareth 21 Polyetylenglykolestrar av stearylalkohol. Numret indikerar graden av vätskeform från 4 (utspädd) till 100 (fast).
Stearic Acid Stearinsyra. Emulgerande, emulsionsstabiliserande, återfettande, rengörande En organisk fettsyra använd som basingrediens för att skapa O/W (olja i vatten) emulsioner i samverkan med TEA. Dessa emulsioner är vattenlösliga med goda genomträngande egenskaper. Har också visat sig vara ett hormonstörande och irriterande för huden vid låga doser.
Stearyl Alcohol Kokosoljederivat. Uppmjukande, emulsionsstabiliserande, opacifierande, viskositetsreglerande, skumförbättrande, återfettande. Mycket lik cetyl alcohol Milt irriterande för hud och ögon. Kan ge överkänslighetsreaktioner (nässelutslag) och allergiska reaktioner.
Sterols / Steroids Från djurkörtlar och växtvävnader.
Stevia                                  Stevia rebaudiana/ sötflockel
Sucrose Cocoate En tensid från kokos fettsyror som är ett utmärkt emulgeringsmedel för huden. Används ofta i babyprodukter.
Sugar cane extract                       Saccharum officinarum/ sockerrör. Fuktighetsgivande, hudkonditionerande
Sugar mapel extract                     Acer saccharinum/ silverlönn. Keratolytisk
Sunflower seed oil                         Helianthus annus/ solrosfröolja. Uppmjukande, hudkonditionerande, maskerande
Surfactant Ytligt verkande agenser som har många kosmetiska funktioner. Till exempel, rengörare, våtgörare, emulgatorer, upplösare, vårdande medel och lödderstabilisatorer.
Sweet almond oil                            Prunus amygdalus dulcis/ sötmandelolja. Uppmjukande, hudkonditionerande
Tangerine Oil                               Citrus tangerina/ tangerinolja. Uppfriskande, maskerande
Tartaric Acid                               Vinsyra. Buffrande
TEA Laureth Sulfate Ett mycket effektivt, men också mycket milt rengöringsmedel.
TEA Lauryl Sulfate  Ytaktiv tensid. Emulgerande. Säkert vid koncentration upp till 10,5%, över den nivån kan orsaka ögon- och hudproblem.
TEA Stearate                              Emulgerande, ytaktivt, rengörande
TEA-dodecylbenzenesulfonate Förtjockningsmedel. Allergent och irriterande och kan släppa ifrån sig små mängder av formaldehyd som är cancerogent och starkt irriterande och kan skada levern. Gifterna absorberas i kroppen under lång tid. Tillsammans med nitratjoner från t ex dricksvatten, kan det bilda nitrosaminer som är cancerframkallande.
TEA-laurethsulfate Sodium Ett mycket effektiv milt rengöringsmedel. Emulgeringsmedel Tensidblandningar med MIPA-laurylsulfat säljs under många skiftande handelsnamn, t. Ex Laureth sulfate
(INCI-namn: MIPA Laureth Sulfate and Cocoamidopropyl Betaine)
Tensidblandning ur kemiskt manipulerat fett.
Tee tree                                     Melalecua alternifolia. Antimikrobell
Testosterone propionate Från tjurtestiklar.
Tetra sodium EDTA Är detsamma som sodium EDTA eller Na-EDTA. Isolerande medel som
reagerar med natrium-, kalcium-, och magnesium- salter och "gör" dem vattenlösliga. Tar bort restpartiklar. Neutraliserar metalljoner i hårt vatten och gör vattnet mjukare för bättre tvättegenskaper. Det är också en penetration-förstärkare, vilket betyder att den bryter ner hudens skyddsbarriär och går rätt in i blodomloppet. Fungerar även som konserveringsmedel.
Tetra sodium etidonate Kan vara irriterande för hud och slemhinnor, har en konserverande effekt på tvålen samt gör den mjukare. Även små mängder kan utlösa eksemsymtom.
Tetrahydroxypropyl Ethyle                Komplexbildare
Tetrasodium EDTA                           Natriumedetat. Komplexbildare Är detsamma som sodium EDTA eller Na-EDTA. Isolerande medel som
Thiotic Acid                               Lipoic-syra. Antioxidant. reagerar med natrium-, kalcium-, och magnesium- salter och "gör" dem vattenlösliga. Tar bort restpartiklar.
Thyme                                  Thymus vulgaris/ timjan.  Uppfriskande, maskerande
Titanium Dioxide                          Mineralderivat. Opacifierande, UV-absorberande
Tocopherol                              Vitamin E. Tokoferol. Antioxiderande, hudkonditionerande
Tocopheryl Acetate                       Vitamin E. Stabiliserad tokoferol. Antioxiderande Det finns bevis för att den är giftig på hud och andra organ. Störst anledning till oro är att det kan vara förorenat i tillverkningsprocessen av hydrokinon, ett mycket giftigt och cancerframkallande kemikalier.
Toluene Skadar nervsystemet. Lösningsmedel i nagellack.
Triclosan Antimikrobiellt medel, som används i kosmetika och hygienartiklar t ex deodoranter, tandkräm. Vanligt med hudallergi. Misstänks ligga bakom det ökade antalet allergier. Det finns också farhågor för resistensutveckling. Ämnet är bland annat giftigt för fiskar, kräftdjur och alger.
Trideceth-12 Emulgeringsmedel. Gör att Amodimethicone (silikonet) kan lösas i vatten. Misstänks vara gifitgt för djur och natur.
Triethanolamine (TEA) Tensid, emulgeringsmedel, pH-reglerare En alkanomin, använd som del i en emulsion tillsammans med organiska syror, som stearinsyra. Verkar också uppmjukningsmedel i hårspray. Irreterar huden och kan skada levern. Tillsammans med nitratjoner från t ex dricksvatten, kan bilda nitrosaminer som är cancerframkallande.
Triethyl Citrate  Utvinns ur citronsyra. Ger mjukhet åt fixativ.
Trimethylsiloxyamodimethicone Tillför i kombination med Keratin Bond System 2 maximalt konditionerande egenskaper.
Trisodium EDTA                            Trinatriumedetat. Komplexbildare.
Tyrosine En byggsten i protein. Tyrosin är den aminosyra i håret som färg fäster på.
Ubiquinone                                 Co Enzym/ CoQ10. Antioxiderande, hudkonditionerande
Urea / Carbamide (urinsyra) Finns i urinen hos alla köttätande djur och även människor. Karbamid framställs även syntetiskt av amoniak och koldioxid. Kan orsaka hudirritation. 
Vanilla                                     Vanilla planifolia/ vanilj. Hudskyddande, utjämnande
Vinyl Acetate Crotonic Acid Neodecanate Copolymer Fixativ i hårspray.
Watercress                                  Nasturtium officinalis/ vattenkrasse. Antiseborreisk, uppfriskande, lugnande, dämpande
Watermelon                                 Citrullus vulgaris/ vattenmelon. Hudkonditionerande
WaterRepelling Complex Förebygger att skadligt vatten penetrerar håret. Förkortar även hårets torktid.
Wheat Amino Acids                           Från vete. Aminosyra. Hudskyddande, lugnande, dämpande, hudkonditionerande
Wheat Germ Oil                               Triticum vulgare/ vetegroddolja. Uppmjukande
White tea                     Camellia sinensis/ vitt te. Hudkonditionerande, adstringerande uppfriskande,
Wild cherry                    Prunus avium/ sötkörsbär. Hudkonditionerande
Willow bark extract               Salix alba/ vitpil barkestrakt. Adstringerande, uppfriskande, hudkonditionerande, lugnande, dämpande
Wintergreen                         Gaultheria procumbens/ vintergröna (vaktelbär). Uppfriskande, hudkonditionerande
Witch hazel                         Hamamelis Virginia/ trollhassel. Adstringerande, lugnande, dämpande, hudkonditionerande, hårkonditionerande
Xanthan Gum                         Xantangummi. Bindemedel, gelbildande, emulsionsstabiliserande, viskositetsreglerande
Yarrow                                Achillea millefolium/ röllika.  Lugnande, dämpande, mot mjäll, uppfräschande, rengörande, uppfriskande
Yellow dock                           Rumex crispus/ krusskräppa. Hudkonditionerande, lugnande, dämpande
Ylang ylang                             Cananga odorata. Lösningsmedel
Zinkoxid / Zinc Oxide Bulkmedel, UV-absorberande, hudskyddande Klassificeras som toxic (giftig) påverkar reproduktionen, utveckling, andningsorganen och immunsystemet
Zinc Carbonate
Zinkpyriton Innehållet i de flesta mjällshampon som finns på den svenska marknaden Extremt giftigt för vattenlevande organismer. Kemikalieinspektionen har förbjudit detta ämne för båtbottenfärg och konsumentbruk. Men i hygienprodukter är det tillåtet! Det räcker med 0,0026 mg zinkpyrition per liter vatten för att hälften av alla fiskar ska dö inom fyra dygn.
Se gärna SNF:s artiklar om detta på deras sida för mer info om vilka shampon det gäller med mera: http://www.snf.se/verksamhet/konsument/hmv-mjallschampo.htm

Dela denna artikel

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn