flera tvalar200highTa hand om dig själv - det är du värd

Här hittar du äkta handgjorda tvålar och andra produkter tillverkade av noga utvalda vegetabiliska oljor och naturliga råvaror. 
Inga kemiska tillsatser eller tensider, bara ingredienser som är vänliga både mot huden och miljön.

Min specialité är att tillverka getmjölkstvål som vårdar och återfuktar huden på ett naturligt sätt.
Många med olika hudåkommor är det som har blivit hjälpta och besvärsfria.

Lite tvålhistoria

Ingen vet när tvålen kom till, men en historia lyder: Några kvinnor tvättade kläder i Tibern nedanför berget Sapo, där man offrade djur genom bränning. Vid regn förde vattnet djurfett och aska ner i floden. När detta blandades uppstod ett tvålliknande ämne som fälldes ur klipporna och kvinnorna märkte att kläderna blev så mycket renare där.

Den hemkokta tvålen och såpan har inte fått någon historia skriven, men den tillverkades huvudsakligen av landbygdsbefolkningen som aldrig hört talas om ”fintvål”. Tvålen de tillverkade av djurfett från köket och träaska i vatten var inte vidare hälsosam mot vare sih hud eller kläder..

Såpsjudarfruntimmer gick runt i gårdarna och erbjöd sina tjänster. Mycket skrock omgärdade kokningen. Helst skulle den ske i hemlighet. Inga elaka eller olyckliga människor fick finnas i närheten; de kunde förtrolla koket bara genom en blick i såpgrytan. Lika illa var det om ordet såpa sades högt eller om man glömde röra åt samma håll.

Första gången tvål nämns i en svensk text är i början av 1500-talet, från vilket det lär finnas ett recept på tvål och såpa i en handskrift av Västeråsbiskopen Peder Månsson.
Kommersiell tillverkning började först i början av 1600-talet och var då en mycket dyr produkt främst för överheten.
1630-tal: För "tvål till prinsen", senare Karl X Gustav, betalades under en resa i Sverige 4 öre. Ett par stövlar kostade 6 öre vid samma tid.
1856: Priset sjönk inte nämnvärt under de två följande århundradena. 24 skilling per stycke  var nästan en dagsverkeslön.
Så sent som 1740 nämns tvål som en nyhet i Sverige. Tillverkning förekom visserligen i Norden men det var en undermålig produkt och först på 1800-talet började det tillverkas tvål som kunde konkurrera med importerad. Humanare pris för gemene man på tvål blev det först när den började industritillverkas inom landets gränser på 1800-talet men seklet ut förblev tvål en lyxvara som man snålade med.
Victoria är idag landets enda tvålfabrik, legotillverkare av all tvål som görs i Sverige

 

Dela denna artikel

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn