flera tvalar200highTa hand om dig själv - det är du värd

Här hittar du äkta handgjorda tvålar och andra produkter tillverkade av noga utvalda vegetabiliska oljor och naturliga råvaror. 
Inga kemiska tillsatser eller tensider, bara ingredienser som är vänliga både mot huden och miljön.

Min specialité är att tillverka getmjölkstvål som vårdar och återfuktar huden på ett naturligt sätt.
Många med olika hudåkommor är det som har blivit hjälpta och besvärsfria.

Vad består Getmjölkstvålen av och hur blir det tvål?

Tvål är ett ytaktivt ämne som minskar ytspänningen på vattnet, detta gör att tvålvattnet väter bl.a huden bättre. Tvålmolekylerna har en ”svans” som drar till sig smutsen och gör att den försvinner från ytan den finns på. Tvålen behåller smutsen i löddret tills den sköljs av.

För att det ska bli tvål blandas fetter / oljor med vätska och kaustiksoda=lut. Det låter otäckt men är det inte. När luten blandas med fettet inträffar en process där fettet spjälkas upp i sina två beståndsdelar glycerin och fettsyror. Glycerinet förblir fritt men fettmolekylerna förenar sig med kaustiksodan och bildar alkaliska salter* som är själva tvålen. När tvålen sen ligger och ”mognar” neutraliseras lutresterna så att det blir rätt pH samt att tvålen krymper lite.

*alkaliska salter = E470 a Natrium- kalium- och kalciumsalter av fettsyror. Tillåten som Övrig tillsats i livsmedel. Natriumtvålar används i livsmedel i så små mängder att FAO/WHO inte ansett det nödvändigt att rekommendera något maximalt intag. Vi äter alltså tvål!

Själva proceduren är ganska omständlig, så man bör ha gott om tid.

steg1_small

 

Först av allt ska man bestämma sig för vilka fetter / oljor man vill använda, alla har olika egenskaper, och vilka proportioner man vill ha för att få den effekt av tvålen man vill uppnå. När det är gjort ska man räkna ut ”förtvålningsvärdet” och därmed hur mycket kaustiksoda som behövs för att få en bra tvål. För detta finns särskilda tabeller, och alla fetter / oljor har olika egenskaper som löddrar / löddar ej, hård / mjuk tvål osv. Det gäller att få till en blandning som harmonierar med det man är ute efter.

 

steg2-smallsteg3_smallFettet smälts / värms. Getmjölken bereds för sig och bör vara väldigt kall, helst frusen, då kaustiksodan rörs i, lite i taget, när dessa två träffas bildas lut och en värmereaktion sker och det bildas gaser så man bör inte stå med näsan över. Denna lutblandning får man sen kyla ner så att den och fettblandningen har samma temperatur, vilket är väldigt viktigt då den annars kan skära sig eller andra tokiga saker kan ske som att den aldrig stelnar t.ex.

 

steg4small

 

Därpå tillsätter man luten till oljeblandningen sakta under omrörning. Omrörningen får fortgå tills massan förtvålat sig, vilket kan ta från 10 min till flera timmar beroende på olje / fett-sammansättningen.

 

steg5_smallsteg5.1_smallNär massan är redo tillsätts ev blomdelar och eteriska oljor och hälls sedan upp i större formar och få stå 24-48 timmar innan den tas ur formarna och skärs till. Eftersom tvålen skärs för hand blir varje bit unik.

Tvålen ska sedan ligga och ”mogna" minst två månader. Under den tiden sjunker pH-värdet till 9-10. Tar man tvålen för tidigt har den ingen gynnsam effekt på huden utan tvärtom.

Under hela hanteringen under tillverkningen måste man ha gummihandskar, helst skyddsglasögon och oömma kläder.

Nu när du vet lite mer om vad tvål är och hur det går till att tillverka den så kan du busa lite.

Strö citronsyra eller något annat riktigt surt över en fuktad tvål. Lyssna sen utåt badrummet.
Syran neutraliserar alkalierna och tvålytan blir åter rent fett – en klibbig massa som häftar vid händerna och naturligtvis är omöjlig att tvätta sig med. Återställ tvålen genom att skölja av den i varmt vatten. Dit syran inte nått är tvålen som vanligt.

 

 

 

Dela denna artikel

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn