flera tvalar200highTa hand om dig själv - det är du värd

Här hittar du äkta handgjorda tvålar och andra produkter tillverkade av noga utvalda vegetabiliska oljor och naturliga råvaror. 
Inga kemiska tillsatser eller tensider, bara ingredienser som är vänliga både mot huden och miljön.

Min specialité är att tillverka getmjölkstvål som vårdar och återfuktar huden på ett naturligt sätt.
Många med olika hudåkommor är det som har blivit hjälpta och besvärsfria.

Erbjudande! Handla för minst 200:- exkl frakt och få ett läppcerat värt 39:- på köpet

Glycrintvål ”Smält & häll”

Tvål av glycerintvålmassa är inte detsamma som äkta glycerin, utan den är en blandning av tvål och tensider. Tvål av glycerintvålmassa är ett slags tvålarnas lättmargarin där hälften stelnat genom emulgering, inte förtvålning. Innehållet kan variera med varje sändning och säljs oftast i block.

Det finns många tvålmakare som använder sig av färdig "naturlig" tvålmassa då det är enkelt och relativt billigt när de tillverkar tvål. Ta därför reda på vad deras tvålmassa innehåller innan du handlar. 

Bara ett exempel på vad en massa kan innehålla

Propylenglycol
Lösningsmedel. Bakteriedödande och svampdödande. Egentligen är detta ett vegetabiliskt glycerin mixat med alkohol, vilka båda är naturella. MEN oftast används en syntetisk petrokemisk mix (neurotoxid kemikalie som används i bromsvätska och kylarvätska; bromsar celltillväxten och ger lever- och njurskador) i kosmetika. Denna är känd för att ge allergiska reaktioner, nässelfeber och eksem. De förstärker den konserverande effekten om det används tillsammans med parabener

Sodium Xylene Sulfonate
Syntetisk tensid*. Natriumsalt (tvål) av svavelsyra. Ytaktiva ämnen, men de brukar tillsättas för göra en blandning tjockare som ex schampo, och för att hålla vissa andra ämnen i lösningen. Detta Gör produkten klar.

Vatten

Sodium chloride
Salt. Används för att separera bort glycerolet som sedan används i bl.a skönhets- och läkemedel. En del av detta tillsätts sedan tillbaka till tvålen.

Glycerin
Binder fukt. Inte på långt när samma mängd som i äkta varmrörd glycerintvål (upp till 50 %) men det finns tvålmassefabrikat där glycerin är andra ingrediens.

Sorbitol
Fuktighetsbevarande, mjukgörande, hudkonditionerande.

Sucrose
Socker. Binder fukt, emulgeringsmedel

Stearic acid
Rengör, mjukar upp, förtjockar, emulgerande. Stearinsyra. Emulgerande, emulsionsstabiliserande, återfettande, rengörande. En organisk fettsyra använd som basingrediens för att skapa O/W (olja i vatten) emulsioner i samverkan med TEA. Dessa emulsioner är vattenlösliga med goda genomträngande egenskaper. Har också visat sig vara ett hormonstörande och irriterande för huden vid låga doser.

Lauric acid
Emulgeringsmedel, rengörande, ytaktivt. Kan vara irriterande på känslig hud

Palm acid
Rengör, mjukar upp, förtjockar

Coconut acid
Rengör, mjukar upp, förtjockar

Sodium palmitate
Rengör, emulgerar. Förtvålad palmolja

Sodium cocoate
Rengör, emulgerar. Förtvålad cocosolja

Sodium stearate
Rengör, emulgerar, förtjockningsmedel. Kan vara allergent

MIPA Laureth Sulfate
Rengör, emulgerar, löddrar.  Tensidblandningar med MIPA-laurylsulfat säljs under många skiftande handelsnamn, t. Ex Laureth sulfate*. Ensamt är laurylsulfat uttorkande på huden, men denna effekt kan mildras genom tillsats av cetylstearylalkohol. Alla varianter av laurylsulfat blandas lämpligen med mildare tensider, som sockertensid.  Tvättande ämnet i många schampon (10- 25 %), ofta kombinerat med lite sockertensid.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
Rengör, emulgerar, löddrar. En blandning av bara 2 % kan orsaka Irritation, inflammation och öka andra former av immunaktiva händelser i huden. Vissa schampon kan innehålla mer än 50 % SLS. SLS kan höja ensymnivån i huden vilket kan leda till rodnad och uppsvullnad. Det kan också leda till uttorkning, skrovlighet och även till att huden flagar.

Pentasodium pentetate
Avhärdare och komplexbildare- gör vattnet mjukt, stabiliserar konsistens
The Cosmetic Database rankar ämnet som lågrisk men bör ej användas på skadad hud eller spädbarn.

Tetrasodium etidronate
Avhärdare och komplexbildare- gör vattnet mjukt, stabiliserar konsistens. Kan vara irriterande för hud och slemhinnor, har en konserverande effekt på tvålen samt gör den mjukare. Även små mängder kan utlösa eksemsymtom.

Lavandula angustifolia oil
Växtextrakt, talar ej om i vilken form

CI 42090
Färgämnen, blått

CI 17200
Färgämnen, rött. I USA får detta färgämen ej användas i produkter som skall användas runt ögonen.Det misstänkts vara skadligt för djur och natur.

CI 77891
Vitt färgämnen. Mineralderivat. Opacifierande, UV-absorberande. Kan enligt en del studier vara cancerogent, hudirriterande

CI 19140
Färgämnen, gult. I USA får detta färgämen ej användas i produkter som skall användas runt ögonen. Det i särklass mest allergiframkallande färgämnet

CI 16255
Färgämnen, rött. I USA får detta färgämen ej användas, misstänks vara cancerframkallande.

CI 42051
Färgämnen, blått

CI 74260
Grönt - "äkta olivtvål". Ämnen som kosmetiska och hygieniska produkter inte får innehålla enl läkemedelsverket


*En syntetisk tensid är manipulerar fett som man behandlar med petrokemikalier.

(Källa: Shenet, Läkemedelsverket, Skin deep, The Cosmetic Database)

 

Dela denna artikel

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn