flera tvalar200highTa hand om dig själv - det är du värd

Här hittar du äkta handgjorda tvålar och andra produkter tillverkade av noga utvalda vegetabiliska oljor och naturliga råvaror. 
Inga kemiska tillsatser eller tensider, bara ingredienser som är vänliga både mot huden och miljön.

Min specialité är att tillverka getmjölkstvål som vårdar och återfuktar huden på ett naturligt sätt.
Många med olika hudåkommor är det som har blivit hjälpta och besvärsfria.

Erbjudande! Handla för minst 200:- exkl frakt och få ett läppcerat värt 39:- på köpet

Rapsolja

Den "Svenska olivoljan"

rapsblommaI en svensk studie av rapsolja 1996 har det fastställts att rapsolja har goda lindrande och uppmjukande effekter på både torr, skorpig, irriterad och inflammerad hud. Rapsoljan lindrar eksem lika effektivt som cortison men utan cortisonets biverkningar.

Det är en mjukgörande olja, rik på naturligt E-vitamin, som är en naturlig antioxidant, och rapsoljan har dessutom bättre effekt än andra oljor, förmodligen för att den innehåller 7ggr mer växtsteroler än andra oljor, vilka anses vara mycket bra för hudcellerna,

Rapsolja är en halvfet olja som absorberas snabbt.

Använd i hårvård ger rapsolja goda resultat på irriterad och kliande hårbotten.

Som massageolja ökar Rapsoljan blodcirkulationen när den gnids in på huden. Tas upp snabbt och är bra när aktiva ämnen ska arbetas in, som i cellulitblandningar, och blandningar för smärtande muskler och leder

Innehåller bl.a
Glycerin 5-8 %
Oförtvålbara ämnen, bl.a fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen 900-2.000 mg per 100 gram.
Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...)160mg/100gr, mest av alla oljor,
E-vitamin: naturligt d-alfa-tokoferol, upp till 60 mg per dl
Skvalen (ökar immunförsvaret): 30 mg per 100 gram.

 

Olivolja

olivolja

Klassisk olja för torr och sprucken hud. Antiinflammatorisk, lindrar klåda och irritation.

Stärker kapillärväggarna och kan därför vara till hjälp för hud som lätt får blåmärken

För avlägsnande av beläggningar och krustor vid olika slags eksem.

Huskur: Smörj med varm olja på insektsbett och solsveda så lindras besvären

Innehåll
Glycerin 5-8 %
Oförtvålbara ämnen, bl.a fria fettsyror, E-vitamin, steroler skvalen 760-960 mg per 100 gram
Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...) 160 mg per 100 gram
Skvalen (ökar immunförsvaret): 700 mg per 100 gram, mest av alla oljor
Vitamin A 4 ug per 100 gram
Betakaroten och andra karotener
E-vitamin: 10 mg per dl
Vitamin K: 30 ug per 100 gram

 

Sheasmör

sheatradSheasmöret kommer från frukterna på Sheaträdet, även kallat "Livets träd". Sheaträdet växer bara på savannen i Afrika och kan bli upp till 200 år. En gång om året blir det frukter och kärnan krossas och processas traditionellt genom att behandlas med högtrycksånga och extraheras till olja vilket ger det vegetabiliska fettet Sheasmör.

Sheasmör har använts i årtusenden i Afrika. Förutom till matlagning, används det också till hudvård tack vare dess förmåga att förnya, reparera och skydda huden mot det tuffa klimatet. Afrikanska doktorer och skönheter som Cleopatra har vetat sheasmörets egenskaper i tusentals år.
Sheasmöret kallas även för "Womens gould" tack vare att tillverkningen ger hundratusentals kvinnor arbete.

sheablomma Sheasmöret började importeras till Europa för att användas till lysolja och som smörjmedel, och importeras idag även som hudvårdsmedel.

Den feta ytan skyddar mot väder, vind, irritation och bevarar fukt bra (bättre än olja, t. ex. i fotkräm).
Påskyndar hudläkning och är bra för torr, narig, fjällig och sprucken hud, småsår, eksemhud och solsveda. .
Solskyddsfaktor 3, tack vare cinnamaterna.
Sägs också främja pigmentbildningen.
På stukningar, muskelvärk, reumatism.
Sägs vara bra för att förebygga hudbristningar och ärr - då blandad i en hudolja.

Innehåll
Glycerin 5-8 %
Oförtvålbara ämnen bl.a vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen..: 4-15 %.
Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, spinasterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...), särskilt fytosterol, känt för att stimulera cellernas nybildning: 5-10 %
Estrar av kanelsyra (cinnamater): Över 7 %. Uppmjukande, läkande, solskyddande..
Triterpener: Antiinflammatoriska.


Cocosfett

cocospalmCocosolja har använts i tusentals år för att stärka kroppen och motverka infektioner av svamp, bakterier, parasiter och virus och kan med fördel användas även vid sårläkning och brännskador samt verkar lugnande på irritationer och småskador. Även vid eksem och psoriasis har cocosfettet visat sig vara till stor hjälp.

Fettet är utmärkt att använda som massageolja. Den skapar en barriär mot infektioner, gör huden mjukare, hindrar rynkbildning och åldersfläckar.

Cocosfettets små molekyler gör att de lätt tas upp av huden och har därmed en mjukgörande verkan. För att komma till rätta med torr, grovporig och rynkig hud är fettet ett bra hjälpmedel.

Oljan hjälper till att hålla bindväven stark och mjuk, så att huden inte blir hängig och rynkig, och även utmärkt som hårstärkande medel och för att motverka mjällbildning-värm fettet i vattenbad vid hårinpackning.

coconutInnehåll
Glycerin (17 %) som i förestring med fettsyrorna bildar själva fettet.
Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): Runt 0,6 %, d.v.s. 600 mg per 100 gram.
Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...): Runt 0,2 %, d.v.s. 200 mg per 100 gram.
Fosfor: Rikt på fosfor, som ger pärlemorglans.
E-vitamin: Runt 0,02 % naturligt d-alfa-tokoferol, d.v.s. 20 mg per dl.

Ullfett (Vattenfri lanolin)

Lanolin är ett fett som utsöndras från fårens talgkörtlar och finns i fårets ull och har som uppgift att skydda det.

lamm

Efter att fåren klippts tvättas ullen. Under tvättprocessen avskiljs ullfettet som sedan genomgår raffineringsprocesser.

Människor har använt lanolin som hudprodukt i mer än 7000 år. Lanolinet har en enastående förmåga till luftväxling som möjliggör för huden att bibehålla fukt och gör huden len och mjuk, det täpper inte till porerna.
Lanolinets kemiska uppbyggnad liknar den mänskliga hudens talg och absorberas därför snabbt av huden och fungerar som transportör av fettlösliga ämnen.

Lanolinet reparerar hudens naturliga barriär och förhindrar att skadliga och irriterande ämnen kan penetrera (ex. bakterier, skarpa rengöringsmedel etc.) huden.

lanolinÅterställer hudens naturliga fuktbalans

Reparerar sprucken, narig och torr hud

Reparerar solskadad hud

Skyddar vid kall vind och kyla

Reparerar såriga bröstvårtor

EU/EG (EEC Costmetics Directive Second Amendment) tillåter användning av lanolin utan några restriktioner. Amerikanska myndigheter som godkänner kosmetiska produkter klassificerar lanolin som en helt säker hudprodukt.

 

Karnaubavax

Lugnar irriterade läppar som får lugn och ro under vaxskyddet, mjukar upp torra och nariga läppar.

karnaubatreekarnaubavaxKarnaubapalmen blir upp till 15m högt med en solfjäderformad krona. De yngre bladen, upp till 2 m långa, täcks under den torra årstiden med vax på båda sidor, på översidan så tätt och löst att det kan skakas av. Bladen läggs med översidan ner och får torka. Varje blad ger ungefär 8 gram vax enligt nutida uppgifter - för hundra år sedan fick man 20.

Absorberas inte av huden utan lägger sig på dess yta med en fet och vaxig känsla.

Täpper inte till porerna som paraffin (vilket finns i de flesta läppcerat på marknaden).

Skyddar mot väder och vind, avvisar kyla och vatten, bevarar värme och fukt.

 

Mandelolja

Mandeln består av nästan 50% olja, som antingen utvinns genom kallpressning eller varmpressning och extrahering.

mandeltreemandelblomma


Mandelträdet blommar rikt med vackra vita eller röda blommor och kan bli upp till sju meter högt. Sötmandelträdet har sitt ursprung i Asien, men odlas nu främst runt Medelhavet och i Kalifornien

Oljan gör huden mjuk, len och smidig.

Lämpar sig fint vid överkänslig hud, som lätt blir torr, och babyhud.

Den kan hjälpa till att lindra hudinflammationer och den klåda som uppstår vid torr hud, olika eksem och psoriasis.

Mandeloljan är mjukgörande, skyddande, mild och läkande; normaliserar hudens funktioner.

Bra för torr, spröd, rynkig (brukar gälla som antirynkolja)hud samt all slags känslig hud.
Innehåller bl.a
Glycerin som i förestring med fettsyrorna bildar själva oljan: 5-8 %.
Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): Upp till 1 %.
Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...): Spår.
E-vitamin : Runt 0,03 % naturligt d-alfa-tokoferol, d.v.s. 30 mg per 100 gram.

 

Bivax

Skyddar mot väder och vind, avvisar kyla och vatten, bevarar värme och fukt.

bivax2Arbetsbin avsöndrar vaxet i små fjäll från körtlar i bakkroppen och stryker det av sig. Av materialet byggs vaxkakorna på de ramar som biodlaren sätter in i kupan. Varje ram fylls med 80-100 gram vax - ju mer pollen och andra vegetabiliska vaxämnen bina äter, desto mer vax producerar de. Vid skörd tar odlaren ut vaxkakorna ut kupan och centrifugerar bort (slungar) honungen.
Den gamla metoden för att få ut vaxet, använd sedan antiken, var att koka vaxkakorna i vatten tills vaxet smälte och flöt upp till ytan medan skräp sjönk till botten.
Idag skickar odlarna bort ramarna till ett vaxrenseri eller någon odlare i trakten som specialiserat sig på ramrengöring.

bivaxkakorBivaxet absorberas inte av huden utan lägger sig på ytan och skyddar huden genom sina vaxämnen.

Lugnar irriterad hud som får lugn och ro under vaxskyddet, mjukar upp torr och narig hud.

Bivaxet har antibiotiska egenskaper.

Används som förtjockningsmedel i läppcerat, läppstift, salvor, crèmer m m.

Täpper inte till porerna som paraffin.

Skyddar mot väder och vind, avvisar kyla och vatten, bevarar värme och fukt.

 

Dela denna artikel

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn